Алда көптен күткен жаңа жылдық мерекелер тұр, әдетте олар әлемнің барлық халықтарында мол дастарханмен бірге жүреді. Осылайша адамдар жаңа жылда өздерін гүлдендіруге тырысады. Алайда, денсаулық, бақыт және бейбітшілік тілеген жаңа жылдың алғашқы таңы ас қорыту, бас ауруы және гипертония мәселелеріне айналуы мүмкін. Себебі адамдар түнде тамақтанады, ал организм үшін бұл стресске ұшырайды, содан кейін түнде тамақ жеген нәрсенің бәрі басқа күндері аяқталады және әдетте тамақ жас емес. Ағзаға түсетін жүктемені азайту үшін Президент іс басқармасы ұлттық госпиталінің гастроэнтерологы Ләззат Қазанбаева:
- Түнде тамаққа шашу үшін күні бойы аштық жасамаңыз.
- Мереке кезінде аздап жеуге тырысыңыз, бәрін қатарынан араластырмаңыз, саналы түрде тамақтаныңыз.
- Майлы және қуырылған тағамдардан аулақ болыңыз, керемет мерекелік ас мәзірі бар, танымал майонезді қаймақпен, йогуртпен ауыстыруға немесе мүлдем алып тастауға болады.
- Егер алкогольден мүлдем бас тарту мүмкін болмаса, оны сумен немесе басқа сусындармен, сондай-ақ шырышты қабатты тітіркендірмеу үшін тамақпен араластыруға тырысыңыз. Су сусызданудан құтқарады және ас қорынын жақсартады.
- Асқазан-ішек жолдарымен байланысты проблемаларды болдырмау үшін ферментті препараттарды ішу жақсы, оларды бір рет де, бірнеше күн де ішуге болады, бірақ ауырсынған жағдайда бәрібір маманға жүгіну керек.
- Көп мерекеден кейін дене жаттығулары қажет, міндетті түрде жүріп өтіңіз, қозғалыңыз, би билеңіз.